Jubileumsboken Handelsstanden synger!

080106_jubileumsbok_web

Boken, «Handelsstanden Synger!» med undertittel «En sangerfane i norsk folkekultur», er i sin helhet skrevet av vår sangerbroder og skald Freddie Langrind, som har vært medlem av koret siden 1974. Skriftet tar for seg en mengde begivenheter, hendelser og tidsbilder i kronologisk rekkefølge fra ca. 1840 og til i dag (1997).

Innholdet er vinklet med stor vekt på korets plass i norsk folkelig kultur gjennom 150 år. Det er forfatterens ærbødige påstand at vårt kor siden starten i 1847 og til langt opp i vårt århundre har vært en betydelig kulturhistorisk faktor i Norge.

Freddie avslutter boka med disse velvalgte ord:

«Jeg vil som sluttkommentar gi uttrykk for at vi alltid må ha med oss våre historiske tradisjoner, men ikke stivne i dem. Sangutfoldelsen må være det viktigste, det er derfor vi samles.»

Du kan ta del i Handelsstandens Sangforenings utrolige historie ved å kontakte oss i koret, så skaffer vi deg gjerne boka for en rimelig penge. 150 års spennende og morsom kulturhistorie for kun 150 kroner.

Om forfatteren

Freddie Langrind meldte seg inn i Handelsstandens Sangforening i 1974. For hans

 

innsats gjennom årenes løp som førsteklasses 1. tenor, trubadur, tekst og låtskriver, humørspreder og nå som forfatter har han oppnådd korets høyeste orden, Storkors.

Bl.a. har Freddie skrevet teksten til «Thorvalds Hus», som koret i lang tid har benyttet og fremdels benytter i sitt repertoir og som nærmest har blitt en kjenningsmelodi for koret. Han var også mannen bak den store «Historiske Humoresken» om Thorvald Meyer, (både tekst og musikk), som koret fremførte ved markeringen av tilbakekomsten til Karl Johansgate 37 i 1990. Thorvald Meyer bygde i sin tid dette huset (Paleet).

Humoresken bestod av 3 korsatser og to soloinnslag av Thorvald selv og hans kone Thea, i Arild Rinvolls og Ragnhild Groven Holmboes utkledte skikkelser. Skuespiller Knut Risan bandt det hele sammen som forteller, Rolf Nykmark dirigerte og Egil Schanke, som hadde arrangert korsatsene, ledet et lite husband. Det hele ble en herlig stund med etterfølgende mottakelse i de nye, praktfulle klubb-lokaler ut mot Karl Johan.

I dag har Freddie beklageligvis gått over til de passives rekker, men dette skyldes ikke stemmesvikt eller mangel på interesse for korsang, men snarere at han har flyttet så langt fra Oslo at en fortsatt aktiv tilværelse i koret har blitt for vanskelig. Synd og atter synd!

Min sangerdrøm 1997

«Sangere forenes skulder ved skulder til verdens
mest følsomme instrument, samsangen. Skulle man så
evne å røre ved de innerste strenger i musikkens magi,
står man som sanger yr og ydmyk tilbake.»

Freddie Langrind